Meng je als jongerenwerker in het digitaal domein

Jongeren zitten veel tijd op de sociale media, dit doen ze graag en soms te veel. Als jongerenwerker mag je van veel jongeren gewoon mee praten op sociale media. Maar hoe doe je dat als je eigenlijk zelf deze media niet echt leuk vind.

Het is eigenlijk best simpel, alleen kost het je wel wat tijd om alles goed in te richten en je jongeren te zoeken op het gewenste platform.

Allereerst moet je even op onderzoek uitgaan, kijk op welk platform de meeste van de jongeren actief zijn. De meest populaire varianten zijn:

  • Twitter
  • Instagram
  • Facebook

Er zijn nog veel andere varianten maar deze zal ik bespreken. Klik op de link voor meer info over het platform)

Het is belangrijk om te bedenken wat je graag wilt zenden. Want dat is wat je veel zal doen. Wil je vooral persoonlijk contact maken met je jongeren, en ze tips en advies geven. Of wil je graag je aanbod delen. En jongeren op de hoogte brengen van de dingen die je organiseerd.

Jongeren houden van persoonlijk contact, en zullen dus veel meer van jou willen weten dan alleenmaar je werk. Wees wel selectief met wat je post op de sociale media, want het kan ook verkeerd bekeken worden. Het hebben van een accoount voor werk, waarop je bewust alleen je jongeren hebt is heel verstandig. Dan heb je de meeste controle over de inhoud van jou berichten en het beeld dat je wilt dat jongeren hebben.

Stel je eens voor dat je namelijk prive een biertje te veel op hebt en een vriend maakt daar een grappige foto van en zet deze met een tag op Facebook dan zien de jongeren dat ook, terwijl je de dag ervoor misschien nog hebt gewerkt aan een voorlichting over alcohol gebruik. Jongeren weten wel dat je een eigen leven hebt, maar kunnen dit nog slecht van elkaar schijden. Een goed voorbeeld hier van is dan ook, met jongere kinderen, dat ze het vreemd vinden de juf te zien bij de supermarkt. De juf hoort thuis op school,en kan natuurlijk geen boodschappen doen… In de beleving van het kind dan. (Ook jongeren hebben nog last van een kinder/puberbrein)

Een van de belangrijkste dingen in het verkeer van de sociale media is reageren, desnoods met en like. Of een 👍. Want dat is het contact. Alleen mee lezen en kijken wat een jongere doet is geen contact. En is dus tijdverspilling. Zit je dus op de sociale media, like en share, je zult zien dat het effect heeft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *