Cyberpesten

Een van de gevaren van sociale media is cyberpesten. Bij een website over jongerenwerk in het digitale domein kan daarom een pagina over dit thema niet ontbreken.

Er zijn veel verschillende manieren van pesten in het digitale domein. Van direct pesten via berichten tot het maken van nep-accounts om niemand zwart te maken. Omdat sociale media niet gebonden is aan een locatie, komen berichten direct binnen en is het ontsnappen er aan veel moeilijker dan bij pesten in real-live.

Pesten is strafbaar en dient ook goed aangepakt te worden. Want het kan het leven van iemand echt beschadigen. Wees als jongerenwerker altijd allert op signalen van pesten ook via internet en ga met de jeugd het gesprek aan over gedrag dat op pesten lijkt, of is.

Er zijn veel vormen van pesten in het digitale domein, veel termen zijn Engels en worden internationaal gebruikt.

  1. Sexting
  2. Grooming
  3. identiteit- hack
  4. slutshaming
  5. bangalijsten

Praat met iemand als je last hebt van cyberpesten. Ouders, de juf/meester, een jongerenwerker of iemand anders die je vertrouwd. Want alleen als je er over praat kan het gestopt worden.

Door gastlessen kan het thema in de klas worden besproken,we bieden vanuit digitaaljongerenwerk gastlessen aan voor verschillende leeftijden.