Algemeen

Hoe gebruiken jongeren sociale media en waar zijn jongeren nu te vinden?

Jeugd is meer dat ooit online, en maken graag gebruik van de verschillende platforms, en volgen razend snel de trends op die zich verspreiden.

Het is boeiend om te zien dat veel jeugd zich bewust is van de doortrapte wijze waarop ze worden ge(mis)bruikt door de platforms. Facebook is hard gestraft door de jeugd, door de schandalen en misstappen in het verleden. Maar het bedrijf is ook slim en heeft Instagram overgenomen, daardoor hebben ze nog steeds toegang tot alle data van jeugdige gebruikers.  Welke ze kunnen toevoegen aan de andere data. Hierdoor hebben ze een volledige monopolie positie op data van gebruikers.  Een andere rede voor de jeugd om facebook te verlaten is de aanwezigheid van ouders, die na de jeugd het platform hebben ontdekt. Dit gebeurd nu ook weer met Instagram, waardoor je ziet dat jeugd de keuze maak om bijvoorbeeld Snapchat te gaan gebruiken.

Jeugd en jongeren gebruiken de platforms voor contact met vrienden, bekenden en onbekenden. Ze kunnen laten zien wie ze zijn, waar ze voor staan, waar interesses liggen en wat ze bezig houd op dat moment. Je hoeft elkaar niet meer echt te zien, je kan op eigen tempo reageren en kiezen. Er zit echter ook een sociale druk achter de vorm van online interactie. Het snel reageren lijkt een ongeschreven regel te zijn, die samen hangt met de mate waarin vriendschappen ontwikkelen. 2 dag later reageren op een post van een vriend lijkt iets te zeggen over de betrokkenheid onderling. Dit zijn deels onbewuste processen. Die in mijn optiek terug zijn te brengen naar de executieve-functies van jeugd tussen de 10-16 jaar waarbij het hier en nu  denken past bij de ontwikkeling van het (Puber)brein.  De sociale media spelen daar natuurlijk zeer goed op in. Snel liken, snel scrollen, meerdere reacties geven en Taggen, niet op de inhoud maar op betrekkingsniveau zijn daar mooie voorbeelden van.